torsdag 11 februari 2010

Peter Englunds nya blogg

Det är lätt att läsa Peter Englund och så tänkvärt. Han måtte verkligen njuta av skrivandet tänker jag när jag läser i hans nya akademisekreterarblogg Att vara ständig. Ett par citat som är värda att smaka på: Nostalgi är att längta tillbaka till en plats man aldrig besökt.

I samband med att han träffat Herta Müller skriver han: Detta att hon visar sig vara så lätt att göra med är egentligen inte förvånande. Upptagenhet med den egna prestigen är, liksom som en viss typ av monumentalism, alltid ett svaghetstecken. Det är något som måste stöttas upp. Inte så här.

Om att sluta med att planslöst surfa runt på nätet: Det stjäl så mycket tid – utbytet av detta virtuella åkande hit och dit står nästan aldrig i proportion till insatsen. Problemet är dess fördel: det är ju så enkelt, för enkelt. För det döljs något oönskat i enkla nöjen liknande dessa, där man så kravlöst kan tillfredsställa sina önskningar; något av ens kapacitet går samtidigt långsamt förlorad, förtvinas i brist på bruk.

I vinter har jag med stort nöje lyssnat på Stridens skönhet och sorg. Trodde inte det skulle gå att lyssna på en tjock bok om ett meningslöst krig men det gick. Stor lyssnar- och läsupplevelse.

Inga kommentarer: