onsdag 23 december 2009

Patentstickning går snabbt

Jag upphör inte att förundras; en bit garn, två stickor och så kan man göra så många olika slags mönster. Nu var det dags att testa patentstickning - en halsduk går fort. Bråttom bråttom, sista julklappen. Mycket enkel bruksanvisning till en halsduk kommer här: 50 maskor (jämt delbart med två är viktigt) på lite för stora stickor (blir luftigt, stickar man i ull skall det inte vara för kompakt, det blir mjukare och ullen värmer även med hål) jag tog 5,5. Gör en rät kantmaska. Ett omslag, lyft en maska och sticka två räta maskor tillsammans, upprepa detta varvet ut avsluta med en kantmaska. That´s it! Upprepa detta på de andra varven. Det går himla fort eftersom man lyfter mer än stickar. Men! Knepigt att ta upp om du märker att du missat, så håll tungan rätt i mun. Det är lätt att sticka patentstickning men det kan gå förrädiskt fort.

14 kommentarer:

Sara sa...

Bästa förklaringen på patentstickning jag hittat än så länge! :)

(Snygg halsduk, förresten!)

Annika Hultén sa...

Tack Sara! Vad glad jag blir ;) <3

Ystra sa...

Hur gör man ett omslag egentligen? (Jag kan bara rät och avig-varianten)
Och vad betyder nedtag?

Annika Hultén sa...

om du googlar på stickning omslag beskrivning och väljer bilder så hittar du några som visar tydligt.
Min förklaring: vi säger att du har maskor på vänster sticka - lägg garnet framför bara. Det låter som att man skall göra mer men det ska man inte. Svårt att förklara i text. Hoppas du hittar en bra bild Ystra!
och lycka till med din stickning. Nedtag tror jag inte att jag skrivit om, gör man inte det mer i virkning..

Kristina sa...

Hej! Bra förklaring! Måste testa :)

Vad är det för garn du använt? Det är väldigt vackert!

Annika Hultén sa...

Hej Kristina! Tack för dina uppmuntrande ord. Jag blir jätteglad! Det är över ett år sedan jag stickade halsduken men jag skall fråga i garnaffären (där jag köpte garnet) om hon kommer ihåg vad det heter. Tror det är lite syntet i garnet ca 70% ull. Melerat är det som du ser och det fanns i olika färgställningar. Hör av mej om jag får reda på vad garnet heter! Ha det gott!

Anonym sa...

Tusen tack lärde mig på en gång och det var sååå svårt förut..

Annika Hultén sa...

Tack Anonym & lycka till med ditt stickprojekt!

Annika Hultén sa...

Omslag: Lägg garnet framför och över din högra sticka, därpå bör man sticka något annars stannar inte garnet kvar på stickan. Omslag är enkelt, man gör inget mer än bara lägger tråden över stickan och kör vidare..

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
malfoy, sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
malfoy, sa...

Vad i hela friden innebär "lyft en maska"? Flytta över en ostickad maska från vänster sticka till höger sticka eller flytta över en maska på höger sticka som när man avmaskar liksom? Kanske jag som är trög bara... Tacksam för svar!

malfoy, sa...

Okej! Det tog ett tag, men jag har äntligen hajjat!
Dock har jag en ny fråga nu. När man lyfter över en maska, ska tråden vara framför eller bakom själva arbetet?

Kristin sa...

Jag testar patentstickning för första gången just nu - efter ditt mönster. Spännande. Har av någon anledning inte stickat patent innan, men det verkar ju perfekt på en lång halsduk.